2011. december 11., vasárnap

Magas a sarok?

Ma "szörfölésem" közben ráakadtam egy csodás magassarkú csizmacsodára,és úgy érzem szerelmes vagyok.:)Egyszerűen olyan szép.Bár tény és való hogy a ducibb csajoknak mint amilyen én is vagyok nem igazán előnyös,egészségügyi okokból.Jobban megviseli a térdünket,a lábunk jobban fáj mint a kevesebb terhet cipelőknek.Találtam egy cikket..érdemes elolvasni.

Lapos talp
Lábunkat göröngyös talajon való járásra „tervezték", nem a sima és kemény felszínekre. Ezt az összetett, teljes testünk súlyának többszörösét is elviselő szerkezetet 26 csont, 33 ízület és 107 szalag építi fel! Ezek azért alakultak ki, hogy szabadon mozogva elnyeljék a terhelést, de ezt a szerepüket nem tudják egy szűk, merev talpú cipőbe zárva betölteni. Ízületek, ínak, szalagok és más lágyrészek bonyolult rendszere tompítja talajtéréskor az ütődést és segíti lépéskor a hatékony elrugaszkodást.
Ami jó... (Zöld háttér v. keret?)
A lapos talpú cipő nem bontja meg a testünk statikáját, megfelelően tág cipőben ujjaink szabadon mozognak, segítve járásunk harmóniáját, egyensúlyunk fenntartását.
Mezítlábas járáshoz nem szokott talpunknak kellő védelmet nyújtó betéten át az egyenetlenségek finoman masszírozzák talpunkat. Ennek pozitív hatása jól ismert.
Ha a lapos talp megfelelő támaszt nyújt, segít izmaink és így közvetetten testünk-lelkünk ellazításában. Nem véletlenül népszerűek ezek a cipők szabadidőnk eltöltése során!
Ami árt... (Piros háttér v. keret?)
A puha, alacsony felsőrészű cipők kevés támasztékot adnak. A városi élet szinte mindenkinél kisebb-nagyobb fokú boltozati problémához (lúdtalp-bokasüllyedés) vezet. Megfelelő betét nélkül a járás okozta ütődések tompítás nélkül „zúdulnak" az alsó végtagon át gerincünkre. Ez különösen veszélyes nem megfelelően alápárnázott, vékony kemény talp esetén. Sajnos pont ez a talpkiképzés jellemző a legtöbb lapos talpú lábbelire, beleértve a nyári papucsokat!
Megfelelő boltozat mellett is csökken a terület ahol talpunk a talajjal érintkezik, így a kemény talp túlterhelést okoz megfelelő alátámasztás nélkül.
Ne gondoljuk azonban, hogy a puha-hajlékony talp a megoldás! Ezek sem óvnak a betonon járáskor.
Legtöbbünk medencéje túlságosan előre dől, köszönhetően annak, hogy csípő hajlítóink a sok üléstől megrövidülnek. Hasizmaink és farizmaink, melyek ezzel ellentétes irányba húznák azonban sokszor gyengék és megnyúltak. Ha ilyen a tartásunk, akkor gerincgörbületeink fokozottak és fogékonyabbak leszünk derék és hátfájásra. A lapos talpú cipő beindíthatja vagy súlyosbíthatja ilyen panaszainkat. Különösen igaz ez áldott állapotban, amikor a nagy pocak dönti a medencét előre.
Magas sarkú cipők
Kezdetben a nemes férfiak kiváltsága volt, mára a nőiesség és az elegancia szimbóluma lett. Mozgásszervi orvos szemével, de hétköznapi ember számára is nyilvánvalóak hátrányai. Ugyanakkor vitathatatlanul magasabbnak és vékonyabbnak látszanak benne a hölgyek.
Ami jó...
A megemelt sarok mellett a lábszár és combizomzat tónusa fokozódik, ami segíti a vénás vér visszaáramlását az „izompumpa" révén. Ez a hatás jótékony azonban főként járáskor érvényesül.
Sokan gondolják, hogy magassarkúban a medence előre billen, pedig ennek pont az ellenkezője igaz! Ruiz-Ibán kísérletükben bizonyították, hogy sarokemelés közben bár testünk előre dől, de pont ebből a helyzetből hozzuk vissza törzsünket a medence hátrabillentésével. Ez sokunkban csökkentheti a túlzott ágyéki gerincgörbületet, enyhítve annak terhelését. A feltételes mód azért van, mert testfelépítésünk különböző, és bizonyos izmaink görcsös rövidülése megakadályozhatja ezt, ilyenkor térdhajlítással kompenzálunk, ami azonban nagyon káros!
Ami árt...
A test statikája megbomlik, súlyvonalunk előre helyeződik. Az amerikai Mayo Klinika közleménye tudományosan bizonyítja, hogy a magas sarkú cipő viselete közben a térd terhelése jelentősen növekszik, elősegítve a kopás, azaz az artrózis kialakulását, felgyorsulását.
Az Achilles ín (vádli izomat sarokcsonton tapadó ina) megrövidül, ami sarokfájdalomhoz vezethet.
A magas sarkú cipő nyilvánvalóan instabil, benne lábunk enyhén befelé fordul, ami tovább növeli a bokaficam kockázatát. Ugyanakkor az enyhén magasabb sarok emeli a lábszárizmok tónusát, így stabilizálhatja bokánkat. Ez persze csak akkor igaz, ha megfelelően működnek és kellően erősek a bokát mozgató izmaink!
A merev sarokrész vagy pánt a folyamatos irritáció miatt kellemetlen bőrkeményedéshez, később csontkinövésekhez vezet a hátsó ín tapadásánál.
Az előláb terhelése jelentősen megnő, a szűk-elvékonyodó kiképzésű orrészbe bepréselődnek a lábujjak. Ez bütykösödéshez, kalapácsujj kialakuláshoz vezet. Nem véletlen, hogy bütyökműtétet szinte csak hölgyeken végeznek! Az előláb összenyomódása miatt bizonyos idegek nyomása helyi fájdalomhoz okozhat (Morton neuroma).
A sarok és előláb különválása megszünteti a lábat kímélő átgördülést, a boltozatok elvesztik tompító szerepüket a sarok földet érésekor.
Ne gondoljuk azonban, hogy ez csak a tűsarokra igaz! A széles magas sarok téves biztonságérzetet és kényelmet biztosít. Így hosszabban hordjuk és több káros hatását „élvezzük".
Milyen az ideális sarokméret ????
Ez függ testfelépítésünktől, de általánosságban mondható, hogy itt is az arany középút a helyes! Ez kb. 2-3 centiméteres saroknak felel meg. Fontos a megfelelő alápárnázott betét, ha boltozati problémánk van, akkor a haránt és bokaemelő gyógybetét. A sarkunkat fogja megfelelően, de ne legyen túl kemény. A felsőrész anyaga legyen puha, bőrbarát, szellős. Ebben az esetben mindkét cipőfajtának főként az előnyeit élvezhetjük!
És végül is mindezek ellenére jöjjön a szépség.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése