2012. október 17., szerda

HY Halloween!!

Egy szó:IMÁDOM!:)
Mindig is vonzott valamilyen szinten  halloween vagyis magyarosítva:Kísértetéj.Szeretem az olyan ünnepeket ami valami igen régi hagyományra vezet vissza,persze itt is a keltáknál kell keresnünk a választ.Azoktól meg kiakadok akik azt mondják hogy amerikai szokás.....JÁJ! Könyörögőm EMBEREK! Ha valamit ócsároltok vagy leszóltok nézzetek utána hogy mi is az de úgy tényleg!
Igen amerikai filmekben látjuk hogy ekkora meg akkora buli,és beöltöznek és bumm..Nos egy olyan "lenéző" ember kB ennyit tud(vagy ennyi jut el az agyáig),miközben meg meg van sértődve a magyar ha Svájcban megkérdezik hogy nálatok már van tűzijáték?(Igen igen megtörtént) Ha mi lenézzük őket(külföldieket) és meg se akarjuk legalább egy Wikipédia erejéig hogy mi hogy is van akkor persze hogy primitív nép vagyunk!!!
Na de a Halloween maga:
"
A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja. Október 31-én tartják.
A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. György pápa a 800-as években a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, „mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, „szentek napja”).

A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. A kelta hagyományok közt szerepelt a samhain, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet, amely november 1-jére esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Ez a nap jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták azt hitték, hogy a napisten Samhain a halál és a sötétség istenének fogságába került. Október 31-én az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, amelyek különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. A kelta papok egy hegytetőn a szent tölgy alatt gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel a papok minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat.
Ezen a napon, vagyis november elsején az emberek állatbőröket vettek magukra és Samhain tiszteletére háromnapos ünnepet tartottak. Ez volt az első halloween fesztivál, melynek pogány szokásai keveredtek aztán más ünnepekkel. Amikor a rómaiak elfoglalták a kelta területeket, ők is megtartották a saját szokásaikat. Két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma), ez az ünnep szintén november 1-jére esett. "


Akik nem tudnák hogy van Wikipédia,vagy amúgy..:)
Azért szerencsére nálunk is egyre elterjedtebb.Bár attól még messze vagyunk hogy csoki vagy csínyt "játszunk" házról házra.De itt is megjelent.És én Imádom:)


Ti hogy álltok ezzel?:)
 

1 megjegyzés: