2012. február 2., csütörtök

Ricinus olaj

Azt mondják, ha valakinek szép, ápolt bőre van, az fél siker. Azonban a siker másik fele a hajon múlik. Hiszen nincs is annál kiábrándítóbb, amikor látunk egy szép nőt, igényesen felöltözve, szépen kisminkelve, de a haja romokban: töredezett hajvégek, fénytelen haj, rakoncátlan frizura.

Sokan már számos csodaterméket kipróbáltunk, de a megoldás végig ott volt az orrunk előtt. Pontosabban a legközelebbi patikában. Ez pedig nem más, mint a ricinusolaj.
Meglepő, hogy mi, nők mennyi pénzt képesek vagyunk kiadni azért, hogy megtaláljuk a legjobb, hajunknak legmegfelelőbb terméket, és az egyszerű megoldásokról csak úgy elfeledkezünk. Hajunk otthoni ápolásához pedig, akármilyen furcsán is hangzik, elegendő egy kis ricinusolaj.
A ricinusolajat nem csak szépészeti, hanem gyógyászati célokra is használják, ugyanis enyhe hashajtó hatású. Éppen ezért, mikor bemegyünk a patikába, meg fogják kérdezni, mekkora adagot mérjenek ki. Kérjük mindig a legnagyobbat, így még gazdaságosabb, de ha furcsán néznek ránk, mondjuk meg, hogy nem hashajtóként, hanem a hajunkra szeretnénk használni. A ricinusolaj a kutyafélék családjába tartozó ricinus nevű növény magjából készül. A hideg sajtolással előállított termék nehezen száradó, zsíros olaj. Tartalmaz ricinolsavat, olajsavat, linolsavat, palmitinsavat és sztearinsavat. Eredetileg a Földközi-tenger mentén honos, de hazánkban is ültetik.
Használata:
A ricinusolajat mindig meleg állapotban kell a hajra kenni. A legjobb, ha hajmosás előtt egy kevés ricinusolajat más olajjal, leginkább két evőkanál olívaolajjal összekeverünk, egy picit felmelegítjük. Ha még hatásosabb pakolást akarunk készíteni, keverhetünk hozzá egy kevés mézet, vagy egy tojás sárgáját, de önmagában is hatásos. Az olajat a hajon és a fejbőrön egyenletesen eloszlatjuk, a fejbőrbe és a hajvégekbe kicsit masszírozzuk bele. Fésüljük át a hajunkat természetes anyagú fésűvel. Hajszárítóval kicsit melegítsük át a hajunkat, és utána csavarjunk rá egy törölközőt, vagy húzzunk rá egy használaton kívüli sapkát, hogy minél tovább megtartsuk a meleget. A pakolás legalább 45 percig maradjon fent, aki teheti, 3-5 órát is rajtahagyhatja, de az sem árt, ha egész éjszaka fennmarad. Mielőtt lemosnánk, a tökéletes hatás elérése érdekében még egyszer masszírozzuk át a fejbőrt.

A mosásnál ügyeljünk arra, hogy jól mossuk ki a hajból. Ez sokaknak nehezen megy, kétszer-háromszor is át kell mosni. Hetente kétszer érdemes ezt megcsinálni. Nagyon szép, puha, selymes fényű lesz tőle a haj, és a zsíros hajúak is nyugodtan alkalmazhatják, nem árt nekik sem. Emellett nem kell sem drága samponra, sem pakolásokra költeni, önmagában is hatásos.

 Használhatjuk a ricinusolajat a hajvégek ápolására is, főleg azok, akik gyakran szárítják vagy vasalják a hajukat. Ha kis mennyiségben napi szinten csak a hajvégeken alkalmazzuk, elejét vehetjük a töredezett hajvégeknek. A hajunk a ricinus használatával sokkal gyorsabban fog nőni, csökkentheti a hajhullást és dúsabb hajkoronát varázsolhat. Mivel nem csak a hajat növeszti, tehetünk egy keveset belőle a szempillánkra is. Ha a megtisztított szempillánkra kézzel, vagy egy használaton kívüli spirállal felviszünk egy kis olajat abból, amit a hajunkra teszünk, sokat tehetünk azért, hogy hosszú, erős szempilláink legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése